menu główne

profilki

środa, 10 stycznia 2018

Sukkertoppen (Norwegia #4)


Sukkertoppen to wzgórze zlokalizowane na obrzeżach Alesund. Szczyt znajduje się na wysokości 314 metrów. Niby to nic takiego, ale chcąc dogonić „tubylców’, którzy niestrudzenie wbiegają na szczyt w ramach porannego joggingu, można się zmęczyć.



Ciekawostki
Na początek chcielibyśmy zainteresować Was kilkoma spostrzeżeniami.
Pierwsze z nich – w okolicach wejścia na szlak nie ma parkingów, lecz znajdziecie mnóstwo miejsc, w których da się zaparkować. Jest jednak jeden problem – wszędzie są zakazy parkowania. Postanowiliśmy jednak zaryzykować i zostawić Peugota w losowym miejscu, bo przecież widoki (szczególnie te w Skandynawii) warte są więcej niż mandat.
Drugie – Norwegowie to zawzięty naród. Już w przedszkolu, w ramach zajęć, mają organizowane wyjścia na dwór, które mają na celu przyzwyczajenie dzieci do trudnych warunków panujących na zewnątrz podczas zimy. Związane jest z tym trzecie spostrzeżenie.
Trzecie – mieszkańcy Norwegii nie kręcą się po ulicach w weekendy (jak np. Brytyjczycy, Niemcy itp.), a – o dziwo – łatwiej spotkać ich na szlaku górskim, trekkingu, joggingu lub podczas jakiejkolwiek innej formie spędzania wolnego czasu, która wymaga wysiłku fizycznego. Może to dlatego ten skandynawski kraj notorycznie znajduje się na szczycie najzdrowszych i najszczęśliwszych…




Sukkertoppen – nazwa
Języki skandynawskie mają mnóstwo podobieństw do niemieckiego i angielskiego. Rozszyfrowanie nazwy tego pięknego wzgórza zajmie Wam najwyżej 10 sekund. Sugar Top? Zucker?
10 sekund minęło i zapewne wiecie, że macie do czynienia ze „Szczytem Cukrowym”. Jak już zrobiło się słodko, a na pewno tak się stało, to zobaczcie nasz filmik podsumowujący rok 2017.



Jeśli zaabsorbował Was temat Ålesund, zajrzyjcie do pozostałych postów związanych z naszym wyjazdem:
Ålesund samo w sobie + latarnia morska w Alnes
Geirangerfjorden - kawał niesamowitego fiordu ;)
Aksla - punkt widokowy na terenie miasta

Do zobaczenia na blogu w niedzielę J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz